неділю, 29 січня 2017 р.










 Поки змінені усі 14 програм для 1-4 класів шкіл з українською мовою навчання, - розповідає Міністр освіти та науки Лілія Гриневич. – Однак їх ще повинна затвердити Колегія МОН, обговорити на вчительських конференціях. Запровадять в школах їх з 1 вересня.
Тож, найперше, це вчителям відтепер дозволять самим вирішувати скільки годин приділяти тому чи іншому предмету. А самі ж теми підлаштують до вікових особливостей дітей. Наприклад, якщо раніше першокласники, шестирічні малюки, на уроках англійської вже мали писати слова і речення, то тепер перші півроку буде лише усний курс, діти вчитимуться розмовляти. А в українській мові не буде вимоги будувати схеми речень і речення за схемами, більше уваги приділятимуть теж усному мовленню. А ще вчителям рекомендують писати з дітьми олівцем, а не ручкою. На думку освітян, це допоможе першокласникам не боятися помилок. Окрім того, не буде відтепер у школах і так званої техніки читання, коли дітей змушували читати на швидкість. Натомість, малюки повинні вчитися осмислювати те, про що читають.
- Ми переорієнтовуємо навчання із засвоєння величезного об’єму знань на освоєння компетентностей, - каже Лілія Гриневич. – Дитині необхідно дати ядро знань, яке вона повинна вміти застосовувати для вирішення тих чи інших життєвих проблем, також вона повинна розуміти певні цінності. Адже зараз не проблема знайти потрібну інформацію, проблема вміти її застосувати, проаналізувати, переосмислити. Саме на це і буде спрямована нова українська школа.
Однак, щоб система запрацювала на повну, необхідно перевчити й вчителів, бо, за словами міністра, якщо педагоги не намагатимуться осучаснити процес, толку не буде. Тому інститути післядипломної освіти зараз розробили свої курси, презентацію методик компетентнісного навчання.
Батьки майбутніх першокласників нововведення сприймають з пересторогою.
- У нас все, що не робиться, то рідко буває, що на краще, - каже мама шестирічної Тетянки, котра цього року йде до школи, пані Оксана. – Ми свого часу звикли вчитися за однією системою, коли до школи йшов мій старший син, ввели 12-річну освіту, потім її відмінили, у результаті не було ні підручників, ні додаткових посібників. Діти перевтомлювалися на уроках, потім ще до ночі готували домашнє завдання. Тож сумніваюся, що із цими нововведеннями буде на краще: одна дитина буде швидше сприймати матеріал, інша повільніше, а вчитель має під кожного програму підлаштовувати чи як? Однак те, що можна буде писати олівцем і на початках іноземну мову вивчати лише усно – я вважаю, що це правильно. Бо дітлахи потім ходять усі в чорнилі, бо не вміють ручками ще користуватися, а писати й українською не вміють, а тут ще й іноземною пиши!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Наближається тиждень контрольних робіт. Ви, молодці!!! Дуже старанно працювали на протязі дистанційного навчання. Тому, я впевнена, що...